Szybkie ozonowanie żywności

Żyjemy w czasach, kiedy ciężko znaleźć w sklepach naprawdę zdrową i nieprzetworzoną żywność, ponieważ jest ona produkowana na masową skalę. To sprawia, że producenci często używają do jej wytworzenia różnych środków chemicznych.

Po co ozonowac owoce i warzywa?

ozonowanie owoców i warzywKażdy z nas, mając wybór na pewno by wybrał produkty spożywcze, które są wolne od wszelkich barwników, pestycydów czy antybiotyków. Jednak taka żywność jest też często znacznie droższa od tej powszechnie dostępnej we wszystkich sklepach, dlatego też wielu ludzi szuka alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być ozonowanie owoców i warzyw, które jeszcze nie jest powszechnie stosowane, ale coraz więcej ludzi docenia jego zalety. Przede wszystkim warto wiedzieć, że ozon jest naturalnym gazem, który posiada silne właściwości toksyczne i aseptyczne, które już od dawna są szeroko wykorzystywane w odkażaniu żywności czy wody na szeroką skalę. Od jakiegoś czasu w sklepach że sprzętem dla gospodarstwa domowego można kupić generatory ozonu, które idealnie się sprawdzają w domowych warunkach. Dostępne są modele służące tylko do ozonowania pomieszczeń, żywności i wody czy klimatyzacji samochodowej, ale są też generatory wielofunkcyjne, które mają w zestawie różne pojemniki i końcówki. Ozonowanie żywności jest bardzo proste, gdyż wystarczy ją umieścić w plastikowym lub szklanym naczyniu, zalać wodą i włożyć do niej odpowiednią końcówkę ozonatora. W nowoczesnych modelach znajdują się pojemniki, do których tylko wkładamy owoce, warzywa czy mięso.

Zakup generatora ozonu nie jest zbyt kosztowną inwestycją, ponieważ najprostsze modele kupimy już za około czterysta – sześćset złotych. Jeżeli chcemy go wszechstronnie wykorzystywać, to najlepiej wybrać model uniwersalny z bogatym wyposażeniem końcówek.