Co to jest grenadina? Grenadina to słodki syrop, zwykle wytwarzany z soku z granatów i cukru. Stosuje się ją do przyrządzania koktajli, a zwłaszcza napojów alkoholowych. Z grenadiną miesza się wiele napojów owocowych, takich jak Shirley Temper, cherry picker i wiele innych. Grenadinę wytwarzano we Francji w XVIII wieku, gdzie początkowo nazywano ją po prostu syropem z granatów.
Więcej informacji o grenadinie
Nie wszyscy wiedzą, że odrobina grenadiny może dodać subtelnej słodyczy każdemu napojowi, ale ten słodzony syrop z granatu jest także smacznym dodatkiem do koktajli i napojów alkoholowych. Słodki, czerwony syrop z soku z granatów i cukru jest zwykle stosowany jako dodatek do koktajli i napojów gazowanych oraz jako słodzik w napojach. Jeśli marzy nam się dobrej jakości grenadina sklep online będzie miał nam najwięcej do zaoferowania. Grenadinę można znaleźć w większości sklepów spożywczych i monopolowych, ale z łatwością można ją przyrządzić samodzielnie w domu. Wersja domowa jest znacznie tańsza niż kupowanie jej w sklepie. Dokładny przepis różni się w zależności od producenta, ale na ogół składa się z jednej części soku z granatów, dwóch części cukru i czterech części wody. Proces wytwarzania grenadyny rozpoczyna się od wyciśnięcia soku z granatów. Sok z granatów wyciska się za pomocą elektrycznej sokowirówki lub blendera, w zależności od tego, ile granatów zamierza się przygotować na raz.
Jak już wiemy, grenadina to syrop, który stosuje się w wielu napojach, aby nadać im głębszy czerwony kolor. Syrop jest wytwarzany z soku z granatów, cukru i wody. Można używać do przyrządzania marynat, koktajli i wiele, wiele więcej. Dodatkową zaletą grenadiny jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Oznacza to, że chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które mogą powodować raka.